Študijné programy

Katedra procesnej techniky ponúka poslucháčom vysokoškolské vzdelávanie vo všetkých troch stupňoch: bakalárske, inžinierske, doktorandské ako v dennej tak aj v externej forme.

Bakalárske štúdium

Obnoviteľné zdroje energie

Absolventi študijného programu sú počas štúdia pripravovaní vykonávať povolania orientované na analýzu procesov, ktoré prebiehajú v procesnej technike z rôznych oblastí priemyselnej a potravinárskej výroby. Sú schopní ovládať procesnú techniku, riadiť ju a manažovať v nej výrobu. Uplatniteľnosť absolventa je širokospektrálna, napríklad v odvetviach priemyslu pri riadení procesnej techniky, čističke odpadových vôd, riadení skládok odpadov, pri vývoji procesnej techniky, pri investičnej výstavbe i ako referenti techniky ochrany a monitorovania životného prostredia.

Študijný program


Inžinierske štúdium

Obnoviteľné zdroje energie

Absolventi študijného programu sú počas štúdia pripravovaní vykonávať vedúce a riadiace pozície v spoločnostiach zameraných na návrh, optimalizáciu a realizáciu obnoviteľných zdrojov energie. Absolventi poznajú zariadenia obnoviteľných zdrojov energií, vedia ich navrhovať a projektovať vrátane ich realizácie. Na základe širokých poznatkov o jednotlivých procesoch a ich súvislostiach sa môžu zúčastňovať aj na výskumných projektoch z oblasti realizácie kombinácií obnoviteľných zdrojov energií s vysokou mierou tvorivosti a samostatnosti. Majú poznatky o modelovaní, matematickom opise, poznajú metódy merania.

Študijný program


Doktorandské štúdium

Procesná technika

Absolventi doktorandského študijného programu procesná technika sú počas štúdia pripravovaní pre uplatnenie ako vývojoví a výskumní pracovníci v oblasti procesnej techniky, špecialisti pre danú oblasť, vo vyšších manažérskych funkciách, v oblasti riadenia podnikov, ktoré sa zaoberajú problematikou procesnej techniky. Absolventi ovládajú vedecké metódy výskumu i vývoja nových procesov a technológií. Dokážu rigorózne hodnotiť a porovnávať získané informácie z odbornej literatúry a vlastných experimentov. Sú spôsobilí plánovať experimenty a ovládať meracie a vyhodnocovacie techniky náročných experimentov.

Získané poznatky dokážu zovšeobecňovať a formulovať ich v primeranej forme. Používajú najmodernejšiu laboratórnu techniku na vlastný výskum i vývoj a diseminuje výsledky riešení. Presne formulujú vedecký problém, komunikujú so špecialistami elektronikmi, fyzikmi, chemikmi, chemickými inžiniermi, energetikmi pri riešení časti ich výskumných problémov. Vyhodnocujú právne, environmentálne a bezpečnostné aspekty produkcie, skúmanej (vyvíjanej) výroby, produktov, technológie a použitej procesnej techniky.

Študijný program


Kontakt