Vzdelávanie v oblasti obnoviteľných zdrojov na FVT

Získavanie tepelnej energie z obnoviteľných zdrojov patrí k perspektívnym oblastiam a práve FVT ponúka štúdium v danom programe.

Katedra procesnej techniky patrí medzi šesť katedier Fakulty výrobných technológii Technickej univerzity v Košiciach so sídlom v Prešove. Vznikla v roku 2013 a jej poslaním je príprava študentov v študijnom programe Obnoviteľné zdroje energie. Študenti získavajú znalosti z tepelných procesov, výmeny a šírenia tepla, palív, spaľovania, tvorby znečisťujúcich látok, zdrojov a spotrebičov tepla. Štúdium prebieha v moderných laboratóriách. Jedným z nich je Laboratórium obnoviteľných zdrojov energie, ktoré je vybavené špičkovou technikou umožňujúcou realizovať výskum a výuku o spôsoboch výroby a šírenia tepla, prúdenia plynov a tekutín.

Technické vybavenie laboratórií na Katedre procesnej techniky umožňuje vzdelávanie v oblasti obnoviteľných zdrojov, ale aj výpočtu tepelných strát v objektoch, rozvoj poznatkov o navrhovaní zdrojov tepla, nadobudnutie vedomosti o typoch a vybavení kotolní, palivách a procesoch spaľovania. Poznatky si poslucháči osvoja teoreticky, ale aj prakticky prostredníctvom výučby kvalitných programov PROTECH a TechCON, ktoré sú jedny z najvyužívanejších programov v oblasti výpočtu tepelných strát, návrhu vykurovacieho systému, hydraulického vyregulovania systému, návrhu zdroja vykurovania alebo chladenia, návrhu komínového telesa a pod. Súčasťou výuky je zvládnutie špičkového softvéru na modelovanie procesov Ansys FLUENT. Simulácia v prostredí Ansys FLUENT zobrazuje podmienky v centrálnom laboratóriu OZE s využitím systému vzduchotechniky s aktívnou rekuperáciou.

Laboratória Katedry procesnej techniky na Fakulte výrobných technológií sa svojím technickým vybavením orientujú na postupy a procesy pri navrhovaní tepelných zariadení, merania množstva znečisťujúcich látok emitovaných do ovzdušia z reálnych zdrojov znečistenia, merania a vyhodnotenia koncentrácií plynných a tuhých znečisťujúcich látok, navrhovania zariadení pre kontinuálne monitorovanie znečisťovania ovzdušia. V laboratóriu je inštalovaný kotol na biomasu, s ktorým sa môžu študenti oboznámiť, nadobudnúť teoretické znalosti o výpočte účinnosti kotla, konštrukcii kotlov na biomasu a porovnanie tohto typu kotla s klasickými kotlami.

Študenti merajú a určujú účinnosť výroby tepla na zdroji – kotolni s jedným (kotol na biomasu) alebo viacerými kotlami (kondenzačný kotol) a efektívnosť prípravy teplej vody. Taktiež zvládnu výpočet strát v rozvodoch, ako aj komplexný pohľad na efektívnosť výroby tepla od zdroja až k spotrebiteľovi. Laboratórium je vybavené zariadeniami, ktoré môžu získavať teplo na báze obnoviteľných zdrojov energie, ako napr. fotovoltické panely, solárne panely, bivalentné tepelné čerpadlo vzduch–voda, rekuperačná jednotka a kotol na drevnú štiepku.

Na streche objektu Katedry procesnej techniky sú umiestnené slnečné kolektory nainštalované na konštrukcii systému natáčania plochých kolektorov, ktorý sleduje dráhu slnka, čím zachytáva väčšie množstvo slnečného žiarenia. Okrem týchto kolektorov sa na streche nachádzajú fotovoltické slnečné panely s celkovým výkonom 4 kW. Fotovoltické panely sú prepojené s nabíjacou stanicou, ktorá umožňuje nielen nabíjanie zariadení elektrickou energiou produkovanou fotovoltickým systémom, ale zároveň online sledovanie množstva produkovanej elektrickej energie, okamžitú spotrebu energie, akumulovanú zásobu a podobne.

Súčasťou laboratória sú rôzne tepelné spotrebiče, ktoré umožnia realizovať špeciálne spôsoby vykurovania alebo chladenia priemyselných a komunálnych objektov. Jedným z týchto spotrebičov sú aj chladiace stropné panely a podlahové konvektory, ktoré využívajú chlad vyrobený reverzibilným tepelným čerpadlom. Tieto komponenty môžu byť vzájomne prepojené a sú vybavené najmodernejšou meracou a regulačnou technikou.

Takéto štúdium v študijnom programe Obnoviteľné zdroje energie v moderných laboratóriách zameraných na prax s vysokou uplatniteľnosťou absolventov ponúka Fakulta výrobných technológií Technickej univerzity v Košiciach so sídlom v Prešove.

Kontakt